Carcassonne by Klaus-Jürgen Wrede
Ett av de brädspel som vi spelar mest är spelet Carcassonne.


city of CarcassonneSpelet är ett brickläggarspel som i korthet går ut på att utveckla området kring Carcassonne genom att ta makten över städer, vägar, kloster eller åkermarker.
Tack vare de många möjligheterna som finns att placera respektive bricka blir ingen spelomgång den andra lik och dessutom finns det expansioner som ger ytterligare variationer till spelet.

Brickor

Här är ett litet exempel på hur brickorna ser ut och hur de kan kombineras.
spelbrickor

Följeslagare

följeslagareVarje spelare förfogar över ett antal följeslagare som kan placeras ut på de brickor som man själv lägger ut.

Maktkampen har börjat

Här har spelarna tagit makten över några olika områden. Så fort en stad, väg eller kloster blir färdig får spelaren tillhörande poäng och sin/sina följeslagare tillbaka.
spelbrickor med följeslagare

Expansioner

Tack vare brickornas enkla utföranden så är det relativt enkelt att tillverka egna expansioner till Carcassonne men naturligtvis finns det en hel del färdiga paket att köpa också.

Följande paket har vi


Carcassonne
Grundpaketet med 72 brickor, 1 poängbräde och 40 följeslagare i 5 olika färger. Ett måste för att kunna spela Carcassonne. I vissa utgåvor så följer det med 12 brickor som bildar en flod, denna var tidigare en expansion men har nu slutat tillverkats.

Carcassonne-Inns & Cathedrals
Expansion som innehåller ytterligare 18 brickor samt följeslagare för en sjätte spelare. Värdshus vid vägen och en katedral i en stad ökar värdet på vägen och staden, men bara om de byggs färdigt annars blir det inga poäng alls.

Carcassonne-Traders & Builders
Expansion som innehåller 24 nya brickor, tre olika handelsvaror, en byggare och en gris till varje spelare i respektive färg. Tjäna bonuspoäng genom att skaffa majoritet på en handelsvara. Byggaren kan ge dig en extra bricka att lägga ut och grisen ökar värdet på åkermarkerna.

Carcassonne-The Princess & the Dragon
Expansion som innehåller 30 nya brickor, en drake och en älva. Draken kan förgöra dina följeslagare men har du älvan så är du skyddad.

Carcassonne-The Tower
Expansion som innehåller 18 nya brickor, 30 tornblock samt ett torn att stapla alla spelbrickor i när du spelar. Bygg torn på spelfältet och ta dina motspelares följeslagare som fångar. Att få dem fria kostar naturligtvis några poäng.
The Count of Carcassonne
Expansion med 12 brickor och greven. De 12 brickorna läggs ut allra först och formar själva staden Carcassonne. Greven position inne i staden kan avgöra om du får poäng för det du byggt klart, eller kanske kan du stjäla poäng för någon annan...
 
Floden
Expansion med 12 brickor som när de läggs ut bildar en sammanhängande flod. Det här är ett alternativ till att börja spelet, först lägger man ut floden och sedan fortsätter man med de vanliga brickorna som vanligt. Kan naturligtvis kombineras med The Count of Carcassonne.

Kartonginlaga

För att enklare få med sig grundspelet med alla tillhörande expansioner så har jag tillverkat en inlaga som passar i orginalkartongen.